Make your own free website on Tripod.com

cirkus11.gif

Tuzla turizam
Home
Mala prezentacija gradova
Zabava
Zanimljivosti iz sveta
Mladi
Horoskop
Newsletter
Walpapers
Download

pan54.jpg

pnn.jpg
PANONSKO JEZERO

U cilju uredjenja prostora Pinge, koja se nalazi u najatraktivnijem dijelu Tuzle, ali nažalost zbog slijeganja terena, i najzapuštenijem dijelu Tuzle potekla je ideja o uredjenju i saniranju tog prostora kroz izgradnju prvog slanog jezera u Evropi. Panonsko more je egzistiralo na ovim prostorima prije više od 4 miliona godina, te je jezero po izgradnji dobilo ime Panonsko jezero. Panonsko jezero se proteže na povrišini od oko 12.000 m2 i ima oblik stopala sa dubinom koja seže do 1,7 m. Zahvaljujući salinitetu vode (isti se postiže ubacivanjem slanice koja se koristila za ispiranje slanih rudnika), istovjetnom vodi Jadranskog mora, jezero predstavlja jedinstven primjer slanog jezera na Balkanu pa i u cijeloj Evropi. Jezero ima ljekovita svojstva zahvaljujući sadržaju soli(NaCl) i drugih minerala. Ovakva ljekovita svojstva slane vode u Tuzli poznata su još od 19. vijeka. Voda u jezeru neprestano kruži, a zapreminu jezera od oko 11.000 m3 prečišćava savremeno postrojenje uz pomoć pješčanih filtera i hemijskih supstanci. Na podlogu jezera su, zbog specifičnosti terena, postavljene posebne polietilenske plohe, te zajedno sa svim potrebnim instalacijama prekrivene 50 centimetarskim slojem šljunka, koji plaži jezera daje izgled plaže kakvu uobičajeno susrećemo na Makarskoj rivijeri. Zahvaljujući navedenom, te veličini prostora oko jezera, kao i pratećim objektima, opravdano se može zaključiti da je Panonskom jezeru obezbjeđena potrebna infrastruktura za sticanje statusa modernog višenamjenskog javnog kupališta sa ogromnim potencijalom.

imagesjub.jpeg

Tuzla 2007 postala grad ljubavi i poljupca! Ovde je oboren neobican svetski rekord - da se u jednom trenutku na jednom mestu poljubi najvise ljudi. U tuzalnskoj groznici subotnje veceri usne je spojilo 6.980 parova i tako ovaj bosanski grad uvelo u Ginisovu knjigu rekorda.

hbmain1.jpg
HOTEL BRISTOL TUZLA

je smješten u užem centru grada, 50m od nove Gradske Vijećnice, 500m od Panonskog jezera, u blizini modernog Shoping centra, Galerije portreta, te popularnog sastajališta mladih "Doma mladih" u Tuzli. Udaljen je od glavne autobusne i željezničke stanice svega 2.5 km, a od sportsko kulturnog centra "Mejdan" i Fudbalskog stadiona "Tušanj" oko 2 km. Sa svim dijelovima grada izvanredno je povezan gradskim saobraćajnim autobusnim linijama. Hotel se nalazi u najljepšoj ulici u gradu koja nosi naziv Aleja Bosanskih Vladara. Hotel je sagrađen 1959. godine i kategorisan sa visokom "B" kategorijom. Hotel "Bristol" je nastao kao zamjenski objekat za hotel Beograd, koji se usljed posljedica tonjenja grada morao rusiti. Pušten je u rad 1960. godine i od tada do danas bio među glavnim hotelskim i turističkim objektima na području sjeveroistočne Bosne. Ugostio je mnoge državne i privredne delegacije, javne i kulturne radnike, sportiste, kao i mnogobrojne turiste i goste iz zemlje i inostranstva. Važio je, i danas važi za objekat od interesa za grad, sa bogatom ponudom i sadržajem

002.jpg

Hotel Tuzla

Lokacija 3 km do autobuske stanice 16 km do međunarodnog aerodroma 1 km do gradskog centra Sadržaji: 24-satna recepcijska služba restorani aperitiv i snack bar pizzeria sauna bazen masaža rent a car agencija frizeri prodavaonice kongresi, sjednice disco bar / noćni klub otvoreni parking garaža Organizacija Vjenčanja Zabava Kongresa Prezentacija Smještaj u jednokrevetne sobe 21 dvokrevetne sobe 112 francuskim krevetima 55 apartmanima 4

wall.jpg
PANSION DISKRECIJA

Geografski, restoran „Diskrecija“ nalazi se u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini u neposrednoj blizini jezera „Modrac“ i prirodne mineralne vode „Tuzlanski Kiseljak“. Pametnog imena – Diskrecija, restoran je smješten u park visokog drveća, koje pruža dovoljno hlada da se opušteno može sjediti i za vrijeme najveće vrućine. RESTORAN-- Izgrađen je od drveta i kamena vlastitim i unikatnim stilom te nesebičnim zalaganjem. U sklopu restorana nalazi se: - Sala sa kapacitetom od 100 mjesta - Ljetna bašta sa kapacitetom od 250 mjesta, gdje možete održavati vaša slavlja, veselja te poslovne sastanke - Zabavište za djecu i mini ZOO vrt Restoran posjeduje 12 što jednokrevetnih što dvokrevetnih soba Sobe posjeduju kupatilo sa toplom vodom, grijanje i klima uređaj, tv i radio te telefon sa centralnom linijom. Parking se sastoji iz dva dijela: Prednji parking za parkiranje do 25 vozila Parking iza restorana koji se nalazi u prirodnoj hladovini zaštićen od sunca, za parkiranje do 30 vozila. ZABAVIŠTE-- Nimalo nevažno, u jednom od kutova bašte smješteno je zabavište za djecu – mjesto sa ljuljačkama, toboganom, igračkama, kućicom za pentranje, dakle svim onim stvarima koje će napaćenim roditeljima garantovati da će (bar jednom) ručati u miru.